Coachen met honden

Honden als co-coach

Wist je dat een hond een mooie spiegel is? Een hond kan jou bewust maken van bepaald gedrag, dingen waar je tegenaan loopt, je motiveren of je in beweging brengen. En het leuke aan honden is dat ze geen oordeel over jou hebben.

In mijn werk en eigen ervaring heb ik geleerd wat honden kunnen laten zien en hoe helpend het kan zijn. Zelf ben ik vanaf kleins af aan al opgegroeid met honden en die waren vaak mijn steun en toeverlaat. Als ik een rotdag had gehad op school dan was er niks zo fijn als knuffelen of spelen met de hond.

Ook merkte ik bij mijn eigen kinderen hoe fijn een hond voor ze kon zijn. Het gaf ze meer zelfvertrouwen en rust. Vaak kwam mijn zoon (met ASS) overprikkelt thuis en de hond reageerde dan meteen. Soms was de hond dan druk, springen en blaffen. Dit was een spiegel van hoe mijn zoon zich vanbinnen voelde, hij had op school zo zijn best gedaan zichzelf te beheersen terwijl de prikkels zich opstapelden. Hij wilde dan het liefst alles uitschreeuwen en vanbinnen voelde hij veel onrust. De hond voelde dit en reageerde daarop. Ze deden samen dan even gek in de tuin (zoals rondjes rennen) en ploften zich daarna neer op de bank waar de hond met de kop op zijn schoot in slaap viel en mijn zoon tot rust kwam. Zo mooi hoe de hond spiegelde wat hij vanbinnen voelde en hoe ze dit samen aanpakten.

Daarom leek het mij mooi om onze honden te gaan inzetten als co-coaches. Zodat ze ook andere kinderen en jongeren kunnen ondersteunen tijdens het coachen. Samen gaan we kijken wat de hond jou wil laten zien en hoe we dit kunnen aanpakken.

 
 

Onze honden

Kasmir

Deze vrolijke jongeman heet Kasmir. Hij is een mini australian shephard (MAS) en is geboren op 19 november 2020. Kasmir is een gevoelige hond, hij reageert snel op prikkels en kan heel duidelijk in zijn houding laten zien hoe hij zich voelt. Je moet wel tegen kusjes kunnen want die geeft hij graag! Hij is een echte aussie, actief, slim, leergierig maar ook zeker eigenwijs, prikkelgevoelig en een stuiterbal. Speelt graag, doet graag hersenwerkjes en trucjes, liefst onder luid geblaf en een flinke dosis enthousiasme.

Kasmir leert nog om mee te coachen

Nirka

Dit mooie meisje heet Nirka. Zij is een golden retriever en is geboren op 27 december 2021. Nirka is nog een ondeugende pup die het liefst de hele dag speelt. Ze is actief, ondeugend, eigenwijs en nog een beetje onhandig. Ze is nieuwsgierig en dol op aandacht of dat nou van bekenden of onbekenden is.

Nirka mag meekijken bij het coachen en knuffels geven.